Περικλής Φ. Βαμβακάς, MD.
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος.
Χειρουργική Θυρεοειδούς & ΠαραθυρεοειδώνΑδένων.
 
 
 
Aκοολογικό,Νευροωτολογικό & Ενδοσκοπικό Ιατρείο.
Λ.Κηφισίας 40 Αμπελόκηποι Τηλ. 210 7702249 , 210 7702244
 
 
 

 

 
 

 Θυρεοειδεκτομή

 
 

 

Η Θυρεοειδεκτομή είναι η αφαίρεση μέρους ή όλου του θυρεοειδούς αδένα. Μπορεί να οδηγηθείς στην λύση της χειρουργικής επέμβασης ως θεραπευτική επιλογή σε έναν διογκωμένο ή οιδηματώδη αδένα(βρογχοκήλη) ή για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Ο χειρουργός σου θα σου εξηγήσει με λεπτομέρειες την επέμβαση για να μπορείς να δώσεις την συγκατάθεσή σου για την επέμβαση. Εάν κάτι δεν το καταλαβαίνεις μην διστάσεις να ρωτήσεις ξανά μια και είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσεις την σοβαρότητα της κατάστασης για να πάρεις τις σωστές αποφάσεις.
 
 
Η ολική αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα, έχει σαν αποτέλεσμα την από του στόματος λήψη δισκίων θυροξίνης κάθε μέρα για την υπόλοιπη ζωή σου, ενώ αν δεν τα λάβεις θα βιώσεις τα συμπτώματα του υποθυρεοεδισμού.
 
 
Τα δισκία της θυροξίνης είναι σε γενικές γραμμές ασφαλή φάρμακα, στο μέγεθος των υποκατάστατων της ζάχαρης (ζαχαρίνες). Με την επίβλεψη ενός ενδοκρινολόγου σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορείς να ζήσεις μια ενεργή και καθόλα φυσιολογική ζωή. Οι ταμπλέτες θυροξίνης δίνονται επίσης για να καταστείλουν τα επίπεδα της (TSH), γεγονός που αποτελεί σημαντικό σημείο στην θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδή.
 
 
Η θυρεοειδεκτομή δεν επηρεάζει την ικανότητα σου να κάνεις παιδιά αλλά αν σχεδιάζεις να δημιουργήσεις οικογένεια είναι κάτι που θα  πρέπει να το ξέρει ο ιατρός σου. Με την θυρεοειδεκτομή είναι μερικές φορές αναγκαίο να αφαιρεθούν ένας ή περισσότεροι παραθυρεοειδείς γεγονός που επηρεάζει τα επίπεδα ασβεστίου στον ορό του αίματος.
Στην περίπτωση που αυτό συμβεί θα χρειαστεί να πάρεις επιπρόσθετα χάπια δηλαδή ασβέστιο και μερικές φορές και βιταμίνη D. Τις περισσότερες φορές είναι προσωρινό αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να αποτελέσει μια μόνιμη κατάσταση.
 
 
 
 
Περιγραφή της επέμβασης της θυρεοειδεκτομής  
 
 
 Γίνεται με γενική αναισθησία. Με μικρή τομή στο κάτω μέρος του λαιμού.
Aφαιρείται ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας.
Με προϋποθέσεις μπορεί να χρειαστεί και λεμφαδενικός καθαρισμός.
 
Αναγνωρίζονται και προστατεύονται οι παραθυρεοειδείς αδένες και τα λαρυγγικά νεύρα. Χρησιμοποιείται (σε ειδικές περιπτώσεις)  μηχάνημα ελέγχου των νεύρων.
Η επέμβαση διαρκεί 1-11/2 ώρα. Η κινητοποίηση του αρρώστου γίνεται την ίδια μέρα.
Η παραμονή στο Νοσοκομείο είναι μία μέρα.
Η επάνοδος στις δραστηριότητες γίνεται μετά 4-5 ημέρες.
Μετά την επέμβαση χορηγείται φαρμακευτική αγωγή.

 

  Συχνές Ερωτήσεις
 
 
             ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ