Περικλής Φ. Βαμβακάς, MD.
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος.
Χειρουργική Θυρεοειδούς & ΠαραθυρεοειδώνΑδένων.
 
 
 
Aκοολογικό,Νευροωτολογικό & Ενδοσκοπικό Ιατρείο.
Λ.Κηφισίας 40 Αμπελόκηποι Τηλ. 210 7702249 , 210 7702244
 
 
 

 

 
 

Λάρυγγας

 

ΓΕΝΙΚΑ

 

Ο λάρυγγας είναι τοποθετημένος στο κέντρο του τραχήλου ακριβώς πίσω από το μήλο του Αδάμ. Ο λάρυγγας είναι το όργανο που περιλαμβάνει τις φωνητικές χορδές, μας βοηθάει στη φώνηση και προστατεύει τους πνεύμονες κατά την κατάποση από εισρόφηση.

                                                                                                                             

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

 Οι λειτουργίες  του λάρυγγα είναι οι εξής :

 

l  Προστατευτική :  συμβάλλει στην προστασία  των κατωτέρων αναπνευστικών οδών από την εισρόφηση  υγρών ή στερεών τροφών και ξένων σωμάτων.

l  Αναπνευστική   :  συμμετέχει στην λειτουργιά της αναπνοής παθητικά ως  σωλήνας μέσα από τον οποίο περνά ο αέρας που κατευθύνεται στους πνεύμονες.

l  Φωνητική  : δρα σαν γεννήτρια  παραγωγής  ήχου. Στο λάρυγγα γεννάται ο βασικός τόνος κατά τη φώνηση κατόπιν στον χώρο των αντηχείων (φάρυγγας-στοματική κοιλότητα-ρινική κοιλότητα) ο βασικός τόνος ενισχύεται, χρωματίζεται και γεννιούνται οι φθόγγοι οι οποίοι  με την  βοήθεια ενός πολύπλοκου νευρομυικου μηχανισμού , που χρησιμοποιεί η γλώσσα , τα χείλη και οι στοματική κοιλότητα  δημιουργείται η ομιλία .

l  Αύξηση της ενδοθωρακικής πίεσης :  επιτυγχάνεται με τη σύσπαση και προσαγωγή στη μέση γραμμή των φωνητικών χορδών  και  με αυτόν το τρόπο καθηλώνεται το διάφραγμα και έτσι αυξάνεται ενδοκοιλιακη πίεση (απαραίτητη για την φλεβική κυκλοφορία ,τον τοκετό, την προσπάθεια ανύψωσης βάρους, την αφόδευση και την ούρηση)

 

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα των παθήσεων του λάρυγγα είναι :

·         Βράχγος  φωνής – η διαταραχή της φωνής προκαλείται από κάθε παθολογική  κατάσταση του λάρυγγα , η οποία επηρεάζει τη λειτουργιά των φωνητικών χορδών . Τα συνήθη και σοβαρότερα αίτια του βραγχους φωνής στα παιδιά είναι οι συγγενείς παθήσεις και οι οξείες λαρυγγίτιδες ενώ στους ενήλικες είναι οι χρόνιες λαρυγγίτιδες και οι όγκοι καλοήθεις ή κακοήθεις. Όταν υπάρχει βράχγος  φωνής, ειδικά όταν επιμένει για κάμποσο χρόνο, θα πρέπει κανείς να επισκέπτεται τον ειδικό, ώστε να εξετάσει το λάρυγγά του.

·         Δύσπνοια παρουσιάζεται  σε παθήσεις που προκαλούν μερική απόφραξη του λάρυγγα ,προσωρινή ή χρόνια (λαρυγγίτιδες, τραυματισμοί, οιδήματα, ξένα σώματα και όγκοι).Η δύσπνοια στα παιδιά αποτελεί ιδιαίτερα επείγουσα κατάσταση εξαιτίας της ανατομίας και της φυσιολογίας του παιδικού λάρυγγα μπορεί εύκολα να καταλήξει σε πλήρη απόφραξη.

·         Συριγμός

·         Δυσκαταποσία

·         Αιμορραγία

·         Κακοσμία

·         Πόνος – εμφανίζεται σε φλεγμονές του λάρυγγα , τραυματισμούς και σε κατάποση ξένων  σωμάτων. Συχνά ο πόνος αυτός εκδηλώνεται ως αντανακλαστική ωταλγία.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

 

Έμμεση λαρυγγοσκόπηση

 

Άμεση λαρυγγοσκόπηση (Μικρολαρυγγοσκόπηση)

 

Λαρυγγοσκόπηση με ενδοσκόπια – Στροβοσκόπηση.
 
 
 
 
  Συχνές Ερωτήσεις
 
 
             ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ